Категорії
Новини

Екстрена допомога: реформа чи терор для медиків

Фінансові покарання співробітників швидкої у Києві, звільнення медиків у Харкові, нещодавні протести скоропомічників у Сумах та Одесі, а також невдоволення в інших містах України, змушують замислитися, як же насправді відбуватиметься реформування служби швидкої допомоги та якою ціною доводиться розплачуватись медикам за самодурство чиновників на місцях.

Так, абсолютно неоднозначна ситуація склалася у місті Харкові, де в обласному центрі екстреної медичної допомоги, на сьогоднішній день, звільнилося вже 80 осіб. З повідомлення співробітника Харківської швидкої допомоги, активного профспілкового діяча Віталія Білоуса, стало відомо, що умови роботи погіршуються до неможливості, бригад катастрофічно не вистачає, медиків просто експлуатують як хочуть, великий наплив викликів, а автотранспорт і обладнання залишає бажати кращого.

Є інформація, що співробітники, що звільнилися, найчастіше пишуть заяви «за власним бажанням», а хто намагався написати в заявах про невідповідні умови праці, то ті люди надалі мали проблеми з документами та працевлаштуванням на інше місце роботи.

Також Віталій повідомив, «негативних фактів досить багато, всі вони викладені у відповідних заявах та відправлені до прокуратури та Міністерства охорони здоров’я України. Поки що реакція нульова…»

Не менш сумну інформацію повідомив лікар Київської станції швидкої допомоги, Голова Незалежної профспілки працівників екстреної (швидкої) медичної допомоги Максим Іонов. «Мені пощастило побувати на одній із нарад, де головний лікар з пронизливою наполегливістю заявив, що «ми нікого не тримаємо і утримувати не збираємося, кому завгодно можуть йти працювати касирами в магазин Сільпо». При цьому він озвучив заробітну плату лікарів та фельдшерів, яку ні я, ні мої колеги ніколи не отримували. Можливо нам держава і дає зарплату понад 4 тисячі гривень, але покарання та відрахування з нашої «кровної» надбавки за інтенсивну працю регулярно знімаються. Зрештою на руки доходить – прожитковий мінімум».

Надбавки знімалися і зніматимуться. У цьому головний лікар столичної “швидкої” залишив усіх без сумніву. Багато розрекламована та озвучена ще на початку 2013 року сенсація про збільшення заробітної плати співробітникам системи екстреної медичної допомоги майже на половину, виявилася надбавкою в 40%, яку також забиратимуть.

«-Як заявило, вже розроблено формули за якими 20% із 40% будуть вираховуватися з використанням терміну «індивідуальні показники в роботі», який не прописано ні в Законі «Про екстрену медичну допомогу», ні в постанові Кабінету Міністрів, а придумано нашою адміністрацією . По суті, це виявиться черговою системою причіпок до працівників».

«- Прагнення адміністрації зрозумілі. Вони бачать лікарів швидкої допомоги, які торгують “на базарі рибою” (цитата). Тому на сьогоднішній день, на столичній швидкій настільки жорсткий пресинг співробітників, особливо лікарів, що я швидше назвав це більш реальним словом – терор! Хочу зауважити, що ще більше року тому я говорив на багатьох прес-конференціях, що йде негласне винищення лікарів швидкої допомоги. От і буде видно, що найближчим часом від лікарів на швидкій позбавлятимуться всіма можливими способами».

«-Так, нас карають за доїзди на застуди і перевезення не в 10 хвилин, а за 12 за фактом, у той час як серцеві напади та судоми у дітей при температурах простоюють і чекають найближчу Лікарську бригаду, що звільнилася. Більш того, популярним стає покарання за порятунок людей та надання допомоги людям у екстраординарних ситуаціях».

Наприклад, з мене зняли 50% надбавки, за те, що я надавав допомогу важкій дитині у приймальному відділенні лікарні, а на думку адміністрації я мав кинути дитину на очах у батьків та своїх колег, розвернутися та поїхати. Ось такий підхід до надання допомоги. Причому наказ на моє покарання було підписано заднім числом, дочекавшись поки що я піду у відпустку. Натомість «прокопувати» чиновників та здійснювати перевезення за домовленостями з начальством ми маємо по 2 і більше години…

Інший приклад, скандальніший, який розбирався на рівні колегії головного управління охорони здоров’я міста Києва, це надання допомоги громадянці Россі, через кровотечу в якої довелося посадити літак в аеропорту «Бориспіль». За порятунок життя якого, лікаря Н. підстанції №9 покарали доганою, а це зняття всіх надбавок та премій на цілий рік. Внаслідок чого лікар потрапив до лікарні з порушенням ритму серця. На даний момент оформляє інвалідність. «Жовта» і продажна профспілка лікаря підтримати відмовилася, оскільки наказ на догану йому було підготовлено заздалегідь, і навіть колегія ГУОЗ Києва на це не вплинула, тому що – «мафія безсмертна».

За цими двома випадками готуються розгляди в суді, тому що незрозуміло, ми повинні надавати допомогу людям або займатися приписками за 10 хвилин. А скільки таких прикладів, за якими медики просто нікуди не звертаються і просто упокорюються з тим, що система адміністрації все одно задавить!?

Лікар Максим Іонов додав, «підняти деякі наболілі питання ми пробували на незалежній профспілковій конференції, про що було обговорено з головним лікарем столичної швидкої, але втрутилися «жовті» профспілки, які заявили, що у наших співробітників жодних проблем немає, більше того, було Заявлено, що у більшості робота на швидкій це лише підробіток і всім все одно на відсутність або присутність відсоткових стимулюючих надбавок. Мовляв, люди і так працюють на 2-3 роботах. Ось така фарисейська позиція щодо захисту наших медиків».

«А конференцію ми все одно проведемо, хоче цього хтось чи ні».

«Хочу зазначити, що нещодавно брав участь у засіданні громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України, де виступав один із заступників міністрів, який на критику у бік реформи відповів: «ми знаємо про прогалини в реформі, вони відбуваються через діяльність головних лікарів. та адміністрації на місцях….»

Іван Овенз

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Последние записи

This site is registered on wpml.org as a development site.